måndag 8 december 2014

Saffransbullar




FÖRDEG:

5 dl mjölk

50 g jäst

1 g saffran

520 g vetemjöl (8,5 dl)

DEG:

150 g smör rumstempererat

170 g socker (2,5 dl)

2 krm salt

320 g vetemjöl (5,5 dl)

MANDELFYLLNING:

250 g mandelmassa

2 msk socker

1 msk vaniljsocker

120 g smör



1 ägg

hyvlad mandel

pärlsocker




Börja med en fördeg

 Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen i den

 Blanda mjölken med vetemjölet, knåda till en fin deg

Kör degen i 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min

Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa kanterna

Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så degen släpper sin spänning

Mandelfyllning:

Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker

Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning

Kavla ut degen, ca 45x70 cm och cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord

Kavla ut degen, ca 45x70 cm och cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord

Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning

Dela degen i avlånga remsor och gör små knutar genom att snurra remsan runt två fingrar som ett nystan

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentligt under en duk i 1-2 timmar

Sätt ugnen på 200 grader

Pensla bullarna med ägg och strö över hyvlad mandel och pärlsocker

Grädda mitt i ugnen i 13-15 min tills dina saffransbullar har fått en fin gyllenbrun färg    



Recept: Roy Fares  

Inga kommentarer: