söndag 7 september 2014

Kycklingspett med chiliaioli á la Morberg



800 g kycklingfilé
salt, peppar

Marinad:
2 vitlöksklyftor
1 lime
1/2 chili
4 msk olivolja
2 msk paprikapulver
salt, peppar

Aioli:
2-3 vitlöksklyftor
1/2 lime
2 äggulor
2 1/2 dl neutral olja
salt, peppar
1 liten bit chili eller en knivsudd chilipasta


Pressa vitlöksklyftor och lime till marinaden
Kärna ur och finhacka chilin
Blanda alltsammans med resten av ingredienserna till marinaden i en bunke
Skär kycklingfilén i 2 cm stora tärningar
Lägg ner dem i marinaden och blanda 
Marinera i kylen i minst 2-3 timmar

Pressa ner vitlökslyftorna och limehalvan till chiliaiolin i en bunke
Tillsätt äggulorna och rör droppvis ned oljan
Oljan och äggulorna måste ha samma temperatur för att aiolin inte ska skära sig
Smaka av aiolin med salt och peppar och lite finstrimlad urkärnad chili (eller chilipasta)

Trä upp kycklingköttett på grillspett och grilla runt om 4-5 minuter
Servera med chiliaiolin och potatisklyftor