måndag 2 juni 2014

Festlig fläskfilé med rosmarin och timjan



ca 8 portioner

Dag 1:
1,5 kg fläskfilé
1 stor vitlök
5 kvistar rosmarin
5 kvistar timjan
3/4 dl flingsalt
grovmalen peppar
smör
1 l vatten

Dag 2:
1/2 vitlök
1 kruka finhackad rosmarin
1 citron
2 dl olivolja
salt, peppar

Sätt ugnen på 175 grader

Stek fläskfiléerna i smör så de får fin yta

Lägg på en plåt, salta och peppra

Stick entermometer i en av filéerna och baka i mitten av ugnen till innertemperaturen ligger på 65 grader. Ta ut filéerna och låt svalna

Skala och skiva vitlöken

Koka upp vatten, rosmarin, timjan, vitlök, salt och peppar. Låt svalna

Häll marinaden över fläskfiléerna och låt stå över natten i kylskåpet

Dag två:
Skala citronen och strimla skalet i fina strimlor

Koka upp lite vatten och släng i skalet

Koka ett par minuter och häll därefter av vattnet

Finhacka vitlök och rosmarin

Blanda örter, citronskal, saft från citronen och olivoljan

Skiva fläskfiléerna och häll över citronmarinaden

Låt stå i två timmar

Servera rumstempererade med en fräsch sallad och potatisgratäng


Inga kommentarer: